Nuoren hyvinvointi ja kehityksen haasteet -webinaari

24.03.2021

Nuorten hyvinvoinnin ja kehityksen haasteet -webinaarin avasi Lapin ammattikorkeakoulun lehtori Johanna Majala. Seminaarin avaamisen jälkeen lastenpsykiatrian dosentti, lasten- ja nuorisoterapeutti Jari Sinkkonen kertoi puheenvuorossaan nuoruusiän kehityshaasteista esimerkinomaisesti, puhekielellä, mielenkiintoisesti ja välillä humoristisestikin. Sinkkonen läpileikkasi nuoruuden kehitystehtävät. Vaikka nuoruus voikin toisinaan olla myrskyisää, niin oli lohdullista kuunnella, että yleensä nuoruus sujuu "ihan nätisti". Sinkkosen luennoi myös muun muassa riippuvuuksista, persoonallisuushäiriöistä ja nuorten antisosiaalisuudesta. Sinkkosen luento oli mukaansatempaava ja uusia "äijäteini" -käsitteitäkin tuli opittua.

Johanna Kallio puhui ylisukupolvisesta huono-osaisuudesta tutkimustulosten valossa. Kallio pureutui ajankohtaiseen aiheeseen, joka liittyy myös lapsiköyhyyteen. Lapsilla korostuu köyhyyden liittyminen sosiaaliseen kokemiseen ja osallistumiseen. Puheenvuorossa sivuttiin koulupudokkuutta, johon myös Yhtymäpinnassa nuori -hankkeessa on syvennytty sekä kehitetty menetelmiä ja toimenpiteitä. Kallion luennossa löytyi kirjaimellisesti yhtymäkohtia hankkeeseen.

Hanketyöntekijä Tanja Konttila toi esityksessään esiin kokemuksia ja ajatuksia Yhtymäpinnassa nuori -hankkeen hanketyöstä. Konttila esitteli hankkeessa tuotettuja materiaaleja kuten Kuka minä olen -teemapakettia ja nuorten kanssa käytettävää työskentelyvihkoa. Kuulijoiden osallistamisessa hyödynnettiin Padlet-alustaa, jonne kuulijoilla oli mahdollisuus kirjoittaa omista vahvuuksistaan.

Psykologi Keijo Tahkokallion puheenvuorossa kuultiin nuorten hyvinvointia etsimässä -teemaa. Toisaalta kaikkien nuorten hyvinvointia ei tarvitse etsiä. Tahkokallio puhui vanhemmuudesta ja kasvatuksesta ja kasvatusmetodien ja -ympäristön vaikutuksista lasten ja nuorten syrjäytymiseen ja tulevaisuuteen. Ympäristön ja kasvatuksen lisäksi merkitystä on tietysti esimerkiksi perinnöllisillä tekijöillä, geeneillä ja temperamentilla. Neurobiologiset valmiudet yhdistettynä riskialttiiseen kasvatusympäristöön aiheuttaa selkeän syrjäytymisriskin. Tahkokallio kiteyttää nuorten hyvinvoinnin mottona sen, että "nuorta autetaan elämään sellaisena kuin hän on". Kertakaikkisen rohkea ja avartava puheenvuoro.

Hanketyöntekijä Riikka Grönstrand kertoi nuoruusiän nivelvaiheiden tukemisesta Tornion osatoteutuksessa. Nuoruuden nivelvaiheiden tukemisessa ei ole kyse pelkästään nuoren tukemisesta yhdessä asiassa, vaan tukemisessa on olennaista nuoren kokonaisvaltainen tukeminen ja auttaminen. Grönstrandin esiin nostamat esimerkit osoittivat, että hankkeesta on ollut konkreettista hyötyä nuorille ja nuoret ovat saaneet hankkeen kautta intensiivistä apua ja tukea tilanteisiinsa.

Päivän päätössanat ja loppupuheenvuoron pitivät hankkeen projektipäällikkö Jaana Karjalainen ja Pohjantähti-opiston vt. rehtori Essi Ojanperä. Päätössanoissa kuultiin ilahduttavia sanoja hankehenkilöstön sitoutumisesta työskentelyyn sekä innokkaasta kehittämisotteesta hankkeen tematiikkaan liittyen. "Sanoilla ei ja varatulla ajalla ei voi sanoittaa kaikkea, mitä tämä hanke on tuonut nuorille; nuori, joka saatiin hankerahoituksella ulos kahvilaan, nuori tyttö, joka rohkaistui ulos kuorestaan, nuori, joka oppi arjen- ja talouden- hallintaa. Ne nuoret, joiden itsetunto on kasvanut hankkeen myötä. Yhtymäpinnassa nuori -hanke kiittää ja toivoo, että hankkeessa tehty kehittämistyö kantaa hedelmää."

© 2020 Yhtymäpinnassa nuori.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita