Nuoren tuen toimintasuunnitelma
Nuoren tuen toimintasuunnitelma -lomake on kehitetty Yhtymäpinnassa nuori -hankkeessa Tornion kaupungin sosiaalitoimen osatoteutuksessa. Lomakkeen tarkoituksena on jäsentää ja konkretisoida lyhyen aikavälin tavoitteita, jotka luodaan yhdessä nuoren kanssa työskentelevän, nuoren sekä nuoren kotiväen kanssa. Toimintasuunnitelmaan voidaan lisätä nuoren sidosryhmien roolit, tuki ja tavoitteet, mutta lomake toimii pääasiassa nuoren henkilökohtaisen tukihenkilön/ohjaajan ja nuoren välisenä yhteisenä "punaisena lankana", joka ohjaa nuorta kulkemaan kohti asettamiaan tavoitteita tuetusti.
Lomakkeen täyttäminen
Lomakkeen alkuun merkitään päivämäärä sekä pidemmän aikavälin tavoite. Lyhyen aikavälin tavoitteet voi puolestaan olla hyvinkin yksityiskohtaisia ja "pieniä" tavoitteita. 1-3 tavoitetta riittää. Väliarvioinnin jälkeen tavoitteita voidaan asettaa lisää, mutta edelleen vain pari tavoitetta kerrallaan. Näin ollen nuorella on mahdollisuus saada onnistumisen kokemuksia ja välittömän "palautteen" onnistuessaan saavuttamaan asettamansa tavoitteen. Nuorelle konkretisoituu, kuinka pienillä teoilla voi olla merkitystä asioiden eteenpäin viemisessä.
Lyhyen aikavälin tavoitteisiin peilaten, pohditaan ja kirjataan lomakkeelle, mihin nuoren tulisi sitoutua ja mitkä olisivat konkreettiset teot, jotta tavoitteeseen pääseminen mahdollistuu. Sama pohdinta käydään nuoren kotiväen kohdalla eli kuinka vanhemmat voisivat tukea nuorta tavoitteiden pääsemisessä. On myös tärkeää kirjata lomakkeelle, mikä on ohjaajan rooli ja millä tavalla ohjaaja tukee nuorta ja perhettä. Koko tapaamisen ajan on tärkeää, että nuori itse tulee kuulluksi ja hän saa mahdollisuuden kertoa millaisia tavoitteita hän on valmis asettamaan ja millaista tukea hän on valmis ottamaan vastaan ja kuinka usein.
Tapaamisen lopuksi sovitaan seuraava tapaaminen esimerkiksi 1-4kk päähän tavoitteista riippuen. Kaikille osapuolille toimitetaan oma kopio sovituista asioista. Toiminta alkaa nuoren ja kodin kanssa yhdessä ja erikseen suunnitelman mukaisesti. Väliarviointi voidaan tehdä kotikäynnin yhteydessä tai isomman verkostopalaverin yhteydessä erityisesti jos tuen tarve liittyy olennaisesti esimerkiksi koulunkäynnin tukeen. Tapaamisella täytetään lomakkeen toinen sivu "väliarviointi", jossa kaikki asianosaiset saa esittää ajatuksiaan ja arvioitaan tavoitteisiin pääsemisen etenemisessä sekä pohditaan, onko vielä syytä jatkaa kulkemista kohti tavoitteita tai onko kenties tavoite jo saavutettu. Mikäli tavoite on saavutettu, voidaan pohtia päättyykö ohjaajan tuki vai asetetaanko uusi tavoite.
Nuoren tuen toimintasuunnitelma -lomaketta voi käyttää erityisesti nuorten kanssa työskentelevät ammattihenkilöt, jotka työskentelevät yksilötyöskentelyn tasolla nuorten kanssa. Näitä voivat olla muun muassa koulunkäynninohjaajat, ammatilliset tukihenkiöt ja nuorten päihdetyöntekijät.