Nuorten riippuvuudet ja mielenterveyden tukeminen
Koonti etäkeskustelutilaisuudesta 29.1.2021
Yhtymäpinnassa nuori -hankkeen osatoteuttaja Lapin ammattikorkeakoulu järjestää alkuvuoden 2021 aikana koulutus- ja keskustelutilaisuuksien sarjan nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Tilaisuuksien aiheet koostuvat nuorten elämään ajankohtaisesti liittyvistä teemoista, ja tarpeelliseksi koettuja aiheita on kartoitettu myös aikaisempiin koulutustilaisuuksiin osallistuneilta.
Yhtenä toivottuna teemana oli noussut juuri tämän ensimmäisen keskustelutilaisuuden aihe: nuoren riippuvuudet ja mielenterveyden tukeminen. Keskustelua johtivat Lapin ammattikorkeakoulun lehtorit Sanna Viinonen ja Pipsa Vilén. Nykyisen trendin mukaisesti tilaisuus järjestettiin etäyhteydellä, mutta kuten Viinonen ja Vilén alkupuheessaan toivoivat, ei Microsoft teams -välitteinen toteutustapa vaientanut keskustelua.
Heti alkuun osallistujat otettiin osalliseksi sisällön tuottamiseen orientoivalla tehtävällä, jonka päätteeksi sai ottaa itselleen puheenvuoron kertoakseen, millaisia ajatuksia tehtävä oli nostattanut. Keskustelu virisikin tehtävän pohjalta hyvin luonnollisesti painottuen riippuvuuksien, niiden vaikutusten sekä tunnistamisen käsittelemiseen. Yhteistä pohdintaa aiheutti muun muassa se, kuinka tunnistettaisiin paremmin muutkin kuin päihteisiin liittyvät riippuvuudet, jotka harvoin näkyvät selkeästi päällepäin. Aiheeseen liittyen pohdittiin ja peräänkuulutettiin myös nuoren kanssa työskenteleviltä ymmärrystä kokonaiskuvan huomioimiseen esimerkiksi liittyen sosiaaliseen riippuvuuteen, jolloin nuoren on vaikea päästä irti riippuvuudesta kaveripiirin ja sosiaalisen verkostonsa rakennuttua vahvasti riippuvuutta aiheuttavan asian ympärille.
Lehtori Sanna Viinonen nostikin esiin sosiaalisen tuen ja ympäristön merkityksen riippuvuuden kehityksessä sekä siitä irti pääsemisessä. Yhdessä mietittiin, mistä nuori voisi löytää korvaavan kaveriporukan, yhteisön, joka tukisi kohti riippuvuudesta vapaata elämää. Tilaisuuden osallistujien puheenvuorojen perusteella tuotiin esiin havaintoja siitä, että korvaavan yhteisön löytäminen ei aina ole niin helppoa. Samalla tiedostettiin, että nuoren kohtaavana ammattilaisena on hyvä muistaa vastauksen, tai helpotuksen, tilanteeseen voivan löytyvän nuorelta itseltään, kun vain muistetaan kysyä.
Hyvänä vinkkinä nousi esiin kysymys siitä, mitä nuoren olisi omasta mielestään helpoin muuttaa omassa elämässään? Korostamalla ihmisen omaa asiantuntijuuttaan elämästään löydetään todennäköisimmin myös avaimet tilanteen selvittämiseen ja yksilön motivaatio tavoitteidensa saavuttamiseen.
Riippuvuuksien kirvoittaman keskustelun jälkeen lehtori Pipsa Vilén piti lyhyen luennon koskien nuoren mielenterveyttä. Esityksessä käsiteltiin muun muassa nuoruuden kehitysvaiheita, mielenterveyden ja hyvinvoinnin kehittymistä aivan tavallisista pienistä asioista sekä rajojen ja turvallisen aikuisen läsnäolon merkitystä nuoren mielenterveydelle. Aiheen pohjalta yhteiseen keskusteluun nousi erityisesti aidon kohtaamisen tärkeys mielenterveyden tukemisessa sekä se, kuinka tärkeää nuorta on uskoa pompottamatta tätä vain luukulta toiselle. Verkosto- ja moniammatillisen työn merkitystä korostettiin ja todettiinkin, ettei kukaan tee tätä työtä yksin niin mielenterveyteen kuin riippuvuuksiinkaan liittyen.
Tilaisuuden lopuksi osallistujille annettiin vielä vapaa sana koota yhteen, mitä keskustelut olivat antaneet ja millaisia ajatuksia ne olivat nostattaneet. Hyvinä huomioina kommenteista nousi esimerkiksi työntekijöiden oman jaksamisen tärkeys ja itsemyötätunto sekä se, että vaikka nuoren elämäntilanteet voivat olla moninaisia, ollaan kuitenkin loppujen lopuksi tekemisissä melko yksinkertaisten asioiden kanssa, joihin jokainen voi vaikuttaa pienillä päätöksillä omassa arjessa. Ennen tilaisuuden loppua ilmoille heitettiin pohdittavaksi ajatus siitä, kuinka näkisimme nuoren omana itsenään kaikkien ongelmien ja haasteiden takaa.
Kirjoittanut: Sini Ruohonen osana harjoittelua Yhtymäpinnassa nuori -hanketta